Bemutatjuk a zsűrit: Forrai Márton író, kritikus

Forrai Márton egy fantasztikusan tehetséges fiatal irodalmár, akinek könnyed, mégis értelemtől sugárzó, kifinomult stílusa és csípős, mégsem bántó vagy közönséges humora azonnal az olvasó szívébe lopja magát, legyen szó akár cikkeiről, akár kritikáiról vagy novelláiról. Bár jelenleg is több projekten dolgozik, megtisztelt minket részvételével, fontosnak érezve a kisebbek szakavatott értékelését és bíztatását az irodalom iránti elköteleződésre. Fogadd szeretettel bemutatkozását!

“1982-ben születtem Budapesten, Marketinges és közgazdász végzettséggel rendelkezem. 2019-ben kezdtem kritikákat, beszámolókat írni az Ekultura.hu számára, amit 2021-ben követett az Ectopolis.hu, majd 2022-ben a fiatalosan kocka Roboraptor.hu. Nem összekeverve a minőséget a mennyiséggel, mostanra kétszáz fölötti publikációnál járok, elsősorban filmes, könyves témában, amelyek saját oldalamon, a ForraiMárton.hu-n érhetők el.

Eközben novelláim kezdtek pályázati sikereket elérni, például a Preyer Hugo scifi-tematikájú megmérettetésén (Szemem fénye, Játszótér haldokló gyerekeknek), vagy a Gabo kiadó kortárs krimiket tömörítő antológiájában (Megnyúzni egy krokodilt). Történeteim, a nyomtatott és elektronikus megjelenéseken túl, 2022-ben önálló kötetben is manifesztálódtak Tüzek és túlvilágok címmel, ami a Helma kiadó jóvoltából hangoskönyvként is elérhető. 

Mivel első szerelmem a rajzolás volt – mostanában a kislányom kedvéért gyakran vissza is térek hozzá –, szeretek hitelesen kidolgozott hangulatokat és részletgazdag világokat az olvasó elé festeni. De hogy a cselekményt se érje csorba, a bizarr, kiszámíthatatlan sztorikat kedvelem, ambivalens befejezéssel. Ahogy azt a nagymúltú publicista, Uzseka Norbert frappánsan megfogalmazta:

„Aki szereti, ha egy novellába sokkal többet ír bele az írója, mint amire a szavak számából következtetni lehetne, és ha van benne valami csavar, valami ütős, akkor Forrai Márton első kötetét értékelni fogja. Akkor is, ha lesújtja, megrázza, vagy épp a legjobb reakció, amit kihoz belőle, egy kifacsart, keserű mosoly.”

Jelenleg a kéthetente megjelenő kritikáim mellett második novelláskötetemen és egy regényen dolgozom.” (Forrai Márton)

Ha te is szeretnéd megmérettetni magad a Csíki Versünnepen, ahol neves szakmai zsűritől kaphatsz visszajelzést teljesítményedet illetően, akkor kapd elő a kedvenc verset, vagy egy költeményt, amit már megtanultál az iskolában, jelentkezz be a fiókodba és töltsd fel a videódat 2023.04.30 (vasárnap) éjfélig! A részletes versenykiírást ITT találhatod.

Versenykiírás

Idén sem marad el a Csíki Versünnep, mi több, személyesen és online is részt lehet majd venni rajta!

Sírtunk! Mert megérintett bennünket a vers. Mert a lelkünket ölelte át a versmondók hite. Mert olyan fiatalok vannak közöttünk, akikre már most büszkék vagyunk. Mert jó magyarnak lenni.

Bejelentkezés

Még nem regisztráltál? Akkor kattints IDE!

Regisztráció

Regisztráció

Már regisztrált felhasználó vagy? Akkor jelentkezz be ITT.