III. Csíki Versünnep

A III. Csíki Versünnep indulói remek versválasztásról tettek tanúbizonyságot. A megjelölt költemények a magyar irodalom szinte teljes skáláját felölelték, hiszen a költők között ott volt József Attila, Ady Endre, Wass Albert, Zelk Zoltán, Petőfi Sándor, de lesz Babits, Áprily, Szilágyi Domokos és Tamkó vers is. És a lista nem teljes . . . ott van a szerzők között Gyóni Géza és Weöres, Reményik és Sík Sándor is.

A versválasztásra láthatóan nagy gondot fordítottak az indulók és persze a felkészítők. Minden tekintetben megfelelnek a választott művek a versenykiírásnak és tükrözik a magyar irodalom sokszínűségét. Három indulónál tettek csak javaslatot a szervezők, hogy a fiatal a második megjelölt verssel induljon, de ez is csak ajánlás, hogy ne legyen ugyanaz a vers többször egy korosztályban.

 Jó hangulatú megmérettetésnek lehettünk tanúi, hiszen az előadók, a csíki térség fiataljai, a gyimesi „színnel” kiegészítve, az alcsíki tehetségek „erejével” gazdagítva, a szeredai, somlyói „ízzel” erősítve fantasztikus élményt adtak résztvevőnek, zsűrinek, szervezőnek és indulónak egyaránt.

Korcsoportokra osztották a jelentkező ifjakat, ahol a legidősebbek adták a versmondás krémjét. Nemcsak arról volt szó, hogy a fiatalság legidősebbjei miként szerepelnek, hanem arról is, hogy a már ismert riválisok miként végeznek. A zsűri az első három helyet mondta ki azzal, hogy voltak, akiknek a helye ott volt az elsők között. Székely Beáta feljutott a dobogóra, amit nemcsak választott versének köszönhetett, hanem tisztaságának is. Második helyezést ért el Kósa Johanna, aki él, hal a versekért. Johanna kishúga, Márta is indult a versenyen, akit Johanna készített fel. A legnagyobbak közül az a Bucur Tímea érte el az első helyezést, akinek még két éve van az érettségiig. Tímea képviseli egy esztendőn keresztül Csíkország verselő ifjúságát érett és átélt versmondásával. A legnagyobbak közül a zsűri különdíjra kiválasztotta Flora Istvánt, akinek hangját az Isten is versmondásra teremtett. Mikor István megtudta, hogy részt vehet az idei csíki verstáborban, szemei könnybe fordultak.

A legkisebbek közül tizenöten indultak a vers ünnepén, amit Föcze Éva nyert meg, de úgy, hogy még a zsűri fehérvári tagja is csak annyit tudott mondani, hogy „hadd öleljelek meg!”. Éva versmondását hamarosan a világ látja, aki tisztaságával, szeretetével, példás életével és gondolkozásával a verseken keresztül mutatta meg önmagát. Dzsida Jenő Édesanyám keze című versét mondta el elemi erővel az a kislány, aki öccsére és húgára úgy vigyáz, mint édesanyja.

A Hargita Megyei Tanács, Csíkpálfalva Önkormányzata, a csíkpálfalvi Márton Ferenc Általános Iskola, a Csomortányért Egyesület és a Szellő Szálló által életre keltett második versünnep jól igazolta, hogy a hagyomány gyökeret vert, amit gondozni kell, hogy fává cseperedjen!
(írta: nzp)

Galéria

Bejelentkezés

Még nem regisztráltál? Akkor kattints IDE!

Regisztráció

Regisztráció

Már regisztrált felhasználó vagy? Akkor jelentkezz be ITT.