X. Csíki Versünnep

Bár a koronavírus járvány alább hagyott 2022-re,de a szervezőknek egy újabb nehézséggel kellett szembenéznie: az idővel. Ugyanis bármilyen korán és nagy lelkesedéssel is el kezdtük szervezni a tizedik, jubileumi, Csíki Versünnepet, egyszerűen nem találtunk olyan késő tavaszi, kora-nyári időpontot, amikor a helyszín és a zsűritagok is rendelkezésre állhattak volna. Csak még zsúfoltabbá tette a májust, hogy a Csíki Versünnepet megálmodó Varga Sándor lánya, a Versünnepet jegyző Fortis Hungarorum Kulturális Egyesület elnöke, ebben a hónapban fogadott örök hűséget vőlegényének, melyhez ezúton is gratulálunk neki és édesanyjának, a Tamási Áron-díjas Mihályi Magdolnának, a Csíki Versünnep fő szervezőinek.

A fenti körülmények ugyan csalódást okozhatott azoknak, akik nagyon várták már, hogy újra találkozzunk Csíkpálfalván, ahogy nekünk, szervezőknek is fájt emiatt a szívünk, de mivel az előző két év alatt gyakorlottá váltunk az online Versünnep megrendezésében, ezért nem estünk kétségbe. 

A jubileumi év vezérfonala a Béke, hit, remény volt, többek között abból a nem titkolt szándékból, hogy együttérzésünket fejezzük ki az Ukrajnában zajló háborút elszenvedők iránt. A versenyben az előző évhez hasonlóan az egész Kárpát-medencéből vártuk a videókat, követve Varga Sándor eredeti álmát. Érkeztek is pályázatok az anyaországból, Erdélyből, a Kárpátaljáról, a Felvidékről és bizony a Vajdaságból is. Boldogság volt számunkra, hogy a beküldött közel 150 megható szavalattal megmutattátok a magyar nyelv, a magyar költészet távolságokat áthidaló, összetartó erejét.

Habár a személyes időpontot nem sikerült összeegyeztetni, az elmúlt évek neves zsűritagjai (Sudár Annamária, Heinczi Mika, Vakler Lajos, Bakonyi István, Császár Emőke, Vida Krisztina és Markó Ilona, illetve az alsósokat értékelő Molnár Berta Eleonóra) semmiképp sem akartak kimaradni a tehetséges szavalatok értékeléséből. Idén is nehéz dolguk volt, hiszen fantasztikusabbnál fantasztikusabb pályázatok kerültek feltöltésre. Külön meghatottságot okozott néhány szavalóval kapcsolatban, hogy a néhány éve még az ötödikesek korosztályában szárnyat bontogató általános iskolások helyett a zsűri már magabiztosan verselő középiskolásokkal találták szemben magukat. 

A jubileumi évnek köszönhetően a dobogósok az értékes díjakon túl különleges Csíki Versünnep könyvjelzőket is kaptak emlékbe, továbbá gravírozott fa emlékplakettet kaptak a nyertes szavalók iskolái. 

Videók

Bejelentkezés

Még nem regisztráltál? Akkor kattints IDE!

Regisztráció

Regisztráció

Már regisztrált felhasználó vagy? Akkor jelentkezz be ITT.