IV. Csíki Versünnep

2016-ban már negyedik alkalommal került megrendezésre a Varga Sándor által megálmodott Csíki Versünnep. Minden addiginál nagyobb számban, közel 100-an jelentkeztek a Csíki-medence minden szegletéből.

Már tavaly a III. Csíki Versünnep során is azt gondolták a szervezők, hogy a siker megismételhetetlen, hiszen 2015-ben is 80 résztvevője volt a versenynek. Azonban idén minden várakozást felülmúlóan közel 100-an jelentkeztek Gyimestől egészen Tusnádig. A verseny napján végül 91 versmondót hallgathatott meg a zsűri.

A verseny két zsűri előtt zajlott, három korcsoportban. Külön értékelték az 5-6.-os korosztályt, külön a 7-8.-ost és külön a középiskolásokat. A nagyok zsűri elnöke Bakonyi István volt, József Attila-díjas irodalomtörténész, a zsűri székeiben pedig helyet foglalt Berszán Lajos atya, a Gyimesfelsőloki Szent Erzsébet Római Katolikus Líceum alapítója, tanára, nyugalmazott igazgatója; Fülöp Zoltán, a Csíki Játékszín Jászai Mari-díjas színésze; Heinczinger Mika, a Misztrál Együttes tagja, Énekmondó és Bakó Edit, a versenynek otthont adó Csíkpálfalvi Márton Ferenc Általános Iskola magyar tanárnője.

A kisebbek zsűrizését Varga Anna, a Fortis Hungarorum Kulturális Egyesület elnöke; M. Vida Krisztina, a Székelyföldi Verstábor szervezője, Nagy Zoltán Péter a Fehérvári Médiacentrum főszerkesztője és Becze Zsuzsanna tanárnő végezte.

A versenyzők emelkedett lélekkel, gyönyörű székely és csángó népviseletben érkeztek. Ők május 6-án valóban, a szó legnemesebb értelmében ünnepeltek. Ünnepelték a magyarságukat, a kultúrájukat, magyar anyanyelvüket és a magyar költészetet.

A versmondások után a zsűri tagjainak nagyon nehéz dolga volt, amelyet jól példáz, hogy mindegyik korcsoportban több megosztott 2. és 3. helyezés is született. Az értékelés során a zsűritagok kiemelték a példás versválasztásokat, amelyek megfelelőek voltak életkor tekintetében, és megmutatták magyar költészet sokszínűségét: klasszikusoktól a kortárs költőkig hangoztak el versek a csíkpálfalvi iskola csendes, hűvös termeiben. Mert bizony a termekben csend honolt. A versenyzők megtisztelték egymást az odafordulással, a figyelmes hallgatással. És megtisztelték a versenyt csendes izgalmukkal társaikért, saját produkciójukért, a tökéletes versmondásokért, a költői üzenetek értő átadásáért. Mély csendesség kísérte Heinczinger Mika énekét is a megnyitón, amely közben a főszervező, Varga Sándor, láthatatlanul, de mégis érezhetően, végigsétált a teremben, és elégedett volt.  A Versünnep tovább él, titka megőrződött, csodája újrateremtődött, az általa gyújtott láng nem aludt ki.

A láng megőrzéséhez elengedhetetlen volt az a teremtő erő, amelynek forrása a helyiek összefogása. Fehér Ilona igazgatónő, Ferencz Csaba polgármester, Mihályi Magdolna a Szellő Szálló vezetője, a felkészítést végző magyar tanárok, Csomortáni Ernő és Hunor a Csomortányért Egyesület oszlopos tagjainak munkája, lelkesedése tette lehetővé a IV. Versünnep szárnyalását, és reméljük, hogy teszi lehetővé még nagyon sok elkövetkezőét is.

Meg kell említenünk a Székesfehérvári Versünnepet is, amelyet elnevezésén túl,az alapító atya neve is összefűz a Csíki Versünneppel. Ily módon a Fehérvári Médiacentrum is minden évben részese az eseménynek, felvételeket készít, amelyek láthatóak lesznek a Fehérvári Médiacentrum és Csíkcsomortán honlapján is. A két rendezvényt továbbá összeköti, hogy mindkét Versünnep legjobbjai részt vehetnek a július végén már hagyományosan megrendezésre kerülő Székelyföldi Verstáborban.

Bejelentkezés

Még nem regisztráltál? Akkor kattints IDE!

Regisztráció

Regisztráció

Már regisztrált felhasználó vagy? Akkor jelentkezz be ITT.