XI. Csíki Versünnep

A XI. Csíki Versünnep, melyet Csíkpálfalván rendeztek meg, ismét összehozta a Csíki-medence, a Gyimes-völgye és Moldva versszerető diákjait. Ez a rendezvény, amely már tizenegyedik alkalommal került megrendezésre, egyedülálló lehetőséget kínált az általános és középiskolás fiatalok számára, hogy három évnyi online versenyzés után ismét élőben mutathassák meg tehetségüket a versmondás terén. A verseny főszervezői között szerepelt a Csíkpálfalvi Márton Ferenc Általános Iskola, a Fortis Hungarorum Kulturális Egyesület, Csíkpálfalva Önkormányzata, a Csíkcsomortáni Szellő Szálló és a Csomortányért Egyesület.

A versenyt a székesfehérvári Fehérvári Versünnep mintájára hívta életre Varga Sándor, a hét évvel ezelőtt elhunyt újságíró, aki a székelyföldi fiatalokat szerette volna megmérettetni a versmondásban. Mihályi Magdolna, az alapító felesége és a Fortis Hungarorum Kulturális Egyesület elnöke számára a Versünnep egy fontos örökség, amelynek megtartása lélekemelő feladat. A szervezők között kiemelkedő szerepet játszott a csíkcsomortáni Szellő Szálló és a csíkpálfalvai Márton Ferenc Általános Iskola, amelyek évről évre gondoskodnak arról, hogy a fiatalokat méltó körülmények fogadják.

Az online megmérettetésben is szép eredmények születtek, ahol minden résztvevő értékelést, emléklapot és díjat kapott, az 1-4 korosztályban pedig mindenki díjazásban részesült, hogy pozitív élményként maradjon meg számukra a verseny. A Facebook különversenyében Bözödi Jázmin-Nóra nyerte az első díjat, ami egy Amazon Kindle e-book olvasó volt.

A Csíki Versünnep nemcsak a tehetségek felvonultatása volt, hanem egy olyan esemény is, ahol a magyar nyelvű líra létét, jelenét és jövőjét ünnepelték. Fehér Ilona, az egyik intézmény igazgatója szerint a versünnep a magyar nyelv és a nemzeti identitás megőrzésének eszköze. A verseny hozzájárul a székelyföldi oktatási intézmények és pedagógusaik elkötelezettségének megerősítéséhez is.

Az esemény zárásaként minden résztvevőnek és helyezettnek gratuláltak, és meghívást kaptak a XI. Székelyföldi Verstáborba, amely újabb lehetőséget kínál a tehetséges fiataloknak, hogy tovább csiszolják készségeiket. A Csíki Versünnep így nemcsak a verseny pillanataira korlátozódik, hanem egy folyamatosan fejlődő, inspiráló közösséget hoz létre, ahol a költészet és a magyar nyelv szeretete generációkon átívelő érték.

Videók

Galéria

Bejelentkezés

Még nem regisztráltál? Akkor kattints IDE!

Regisztráció

Regisztráció

Már regisztrált felhasználó vagy? Akkor jelentkezz be ITT.