2017. május 5-én a csíkpálfalvi Márton Ferenc Általános Iskola ismét kitárta kapuit, és átadta tantermeit a magyar verseknek.

Ötödik alaklommal rendezték meg falai között, tanárai és diákjai közreműködésével a Csíki Versünnepet.

A Csíki Versünnep egy, a Csíki-medencében meghirdetett versmondó verseny, melynek egyik főszervezője a Fortis Hungarorum Kulturális Egyesület, médiatámogatója pedig a Fehérvár Televízió.

A Versünnep megálmodójának és életre hívójának, Varga Sándornakaz volt a célja ezzel a rendezvénnyel, hogy a diákok, a felkészítő tanárok, a zsűritagok és az önkéntes szervezők együtt ünnepeljék a magyar nyelvet, a magyar irodalmat és a magyar verset.

A Versünnep legfőbb küldetése az irodalmat, verset kedvelő rokonlelkek találkozásának megvalósítása, és a magyar kultúra meghitt és derűs ünneplése. Másodlagos küldetése pedig a legjobbak díjazása, és a tehetségek kiemelése.

A versmondók Tusnádtól Gyimesig mindenfelől érkeztek, és létszámuk idén is megdöntötte a tavalyi rekordot: közel 130 fiatal szavalt a nap folyamán. Az ötödik osztálytól a középiskola tizenkettedik osztályig indultak a diákok, és a verseny két zsűri előtt, több korosztályban zajlott.

A csíki székelyek és gyimesi csángók Aranytól mondtak leginkább verseket, de a másik erdélyi költő, Reményik Sándor is népszerű volt.

Ahogy már hagyománnyá vált, a 9-12-esek legjobbjai meghívást kaptak a Székelyföldi Varga Sándor Verstáborba, amely idén 2017. július 28-tól augusztus 6-ig kerül megrendezésre.

A zsűrinek idén is nehéz, de mindenképpen lélekmelengető dolga volt. Számos megosztott helyezés is született.