Történetünk

Ötlettől az első versünnepig.

Székesfehérváron 2010 áprilisában rendezték az első Székesfehérvári Versünnepet, amely egy többfordulós versmondó-verseny és egyben tehetségkutató show-műsorként indult.

Az ötletadó Varga Sándor újságíró, aki akkor a Fehérvár Médiacentrum hírigazgatója volt, azt szerette volna elérni, hogy a fiataloknak legyen fontos a magyar nyelv, a magyar költészet úgy, hogy azzal akár jampizni is lehessen.

Az első Csíki Versünnep.

Varga Sándor e célját már az első alkalommal el is érte, ezért verstábort szervezett a versünnep döntőseinek Székelyföldön. A jó példa ragadós lett, és a székely fiatalok is magukénak érezték, hogy magyar költők verseivel előrukkoljanak.

Ezért döntött úgy Varga Sándor, hogy a Székesfehérvári Versünnep mintájára megszervezi a Csíki Versünnepet 2013-ban. Ebben partnerre is talált a Fehér Ilonában, a csíkpálfalvi Márton Ferenc Általános Iskola igazgatónőjében, Ferencz Csabában, Csíkpálfalva polgármesterében, Csomortáni Ernőben, a Csomortányért Egyesület elnökében. A több mint ötven induló gyorsan vitte a hírt Székelyföldön a versünnepről és verstáborról, így fordulhatott elő, hogy 2018-ban, a VI. Csíki Versünnepen már több mint 170 székely diák indult.

Múlt, jelen és jövő.

A Csíki Versünnep alulról szerveződő kezdeményezés, melynek élére Varga Sándor halála után leánya, Varga Anna és a Fortis Hungarorum Kulturális Egyesület állt.

A Magyar Művészeti Akadémia 2016-ban Elismerő Oklevelet adományozott Közösség kategóriában a Székelyföldi Varga Sándor Verstábor és a Csiki Versünnep hagyományteremtő létrehozásáért és a fiatalok generációk szellemi útbaigazításáért.

Bejelentkezés

Még nem regisztráltál? Akkor kattints IDE!

Regisztráció

Regisztráció

Már regisztrált felhasználó vagy? Akkor jelentkezz be ITT.