2014-Csíki Versünnep

A fa cseperedni akar, csak öntözni kell!

A vers az, ami mindenkit megérint – mondta a II. Csíki Versünnep egyik indulója, Kósa Johanna. Május 16-án a csíkpálfalvi Márton Ferenc Iskolában rendezték meg a rímek előadóinak versenyét.

Vannak gondolataink, érzéseink, amiket nem vagyunk képesek kifejezni hétköznapi szavainkkal. Vannak fájdalmaink, örömeink, amelyek ott tornyosulnak bennünk, és nincs, aki helyettünk kimondja. A vers az a műfaj, aminek létét már ezerszer leírták, de meghalni nem tudott, mert minden élőnek szüksége van rá. Ennek volt ékes bizonyítéka az a találkozó, ahol a legidősebb versmondó 1995-ben, a legfiatalabb 2002-ben született.

Minden gyermek izgalommal várta fellépését – súgta Pál Katalin, a Márton Ferenc Általános Iskola igazgatónője. És valóban, már az utcán is találkozhattunk olyanokkal, akik székelydíszbe öltözve mormogták versüket, s tördelték kezüket. Ünnep volt ez, izgalmas, izgulós, de őszinte!

Korcsoportokra osztották a jelentkező ifjakat, ahol a legidősebbek adták a versmondás krémjét. Nemcsak arról volt szó, hogy a fiatalság legidősebbjei miként szerepelnek, hanem arról is, hogy a már ismert riválisok miként végeznek. A zsűri az első három helyet mondta ki azzal, hogy voltak, akiknek a helye ott volt az elsők között. Székely Beáta feljutott a dobogóra, amit nemcsak választott versének köszönhetett, hanem tisztaságának is. Második helyezést ért el Kósa Johanna, aki él, hal a versekért. Johanna kishúga, Márta is indult a versenyen, akit Johanna készített fel. A legnagyobbak közül az a Bucur Tímea érte el az első helyezést, akinek még két éve van az érettségiig. Tímea képviseli egy esztendőn keresztül Csíkország verselő ifjúságát érett és átélt versmondásával. A legnagyobbak közül a zsűri különdíjra kiválasztotta Flora Istvánt, akinek hangját az Isten is versmondásra teremtett. Mikor István megtudta, hogy részt vehet az idei csíki verstáborban, szemei könnybe fordultak.

A legkisebbek közül tizenöten indultak a vers ünnepén, amit Föcze Éva nyert meg, de úgy, hogy még a zsűri fehérvári tagja is csak annyit tudott mondani, hogy „hadd öleljelek meg!”. Éva versmondását hamarosan a világ látja, aki tisztaságával, szeretetével, példás életével és gondolkozásával a verseken keresztül mutatta meg önmagát. Dzsida Jenő Édesanyám keze című versét mondta el elemi erővel az a kislány, aki öccsére és húgára úgy vigyáz, mint édesanyja.

A Hargita Megyei Tanács, Csíkpálfalva Önkormányzata, a csíkpálfalvi Márton Ferenc Általános Iskola, a Csomortányért Egyesület és a Szellő Szálló által életre keltett második versünnep jól igazolta, hogy a hagyomány gyökeret vert, amit gondozni kell, hogy fává cseperedjen!

(írta: nzp)

Versenykiírás

Idén sem marad el a Csíki Versünnep, mi több, személyesen és online is részt lehet majd venni rajta!

Sírtunk! Mert megérintett bennünket a vers. Mert a lelkünket ölelte át a versmondók hite. Mert olyan fiatalok vannak közöttünk, akikre már most büszkék vagyunk. Mert jó magyarnak lenni.

Bejelentkezés

Még nem regisztráltál? Akkor kattints IDE!

Regisztráció

Regisztráció

Már regisztrált felhasználó vagy? Akkor jelentkezz be ITT.